Dat buikvet moet weg – een gezonde ondernemer
- By : Ernohannink
- Category : Algemeen
Toen ik in 2006 mijn baan opzegde en de stap had gezet om ondernemer te zijn veranderde er ook nog al wat in mijn dagelijkse beweging.
Mijn laatste werkgever was een kleine 15 minuten fietsen van mijn huis. Ik ging dan ook bijna dagelijks met de fiets en fluitend naar mijn werk.
Van de een op de andere dag veranderde deze dagelijkse beweging. Ik kreeg als zelfstandige ineens veel minder beweging.
In de zomermaanden heb ik dat later opgepakt door weer te gaan fietsen. Zo maar tussendoor op de dag. Later werd dit vaker wandelen.
Als zelfstandige is aandacht besteden aan jezelf één van de vijf pilaren voor meer balans in ondernemerschap en gezin. In deze pilaar zit onder andere gezonde voeding en bewegen. Een gezond lichaam en gezonde geest zorgen er voor dat je meer aan kunt en creatiever bent.
Een gezond gewicht is ook belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Als ondernemer, partner en ouder wil ik graag gezond zijn en de risico’s beperken.
Naar mijn gewicht kijk ik met enige regelmaat en daarmee naar mijn BMI, een paar keer per maand.
Buikomtrek
Al een aantal jaren heb ik een “buikje”. In de spiegel vind ik het zelf nog wel meevallen maar mijn vrouw weet het zeker, mijn kinderen ook. Dus dan moet het wel waar zijn.
Dan maar een keer opmeten. Vooral na het lezen van dit artikel Zo ongezond is een buikje.
Volgens het artikel is buikvet dus ongezond. In het artikel mis ik overigens de verwijzingen naar onderzoeken waar dit wordt aangetoond.
In het artikel lees ik.
De buikomtrek meet je tussen het heupbeen en de onderste rib. Trek het meetlint niet te strak aan, want dan smokkel je. Voor vrouwen is een buikomtrek onder de 80 centimeter gezond, tussen de 80 en 88 centimeter geldt een verhoogd risico en bij meer dan 88 centimeter een ernstig verhoogd risico. Bij mannen is tot 94 centimeter gezond en vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd.
Het koude meetlint om mijn buik.
Mijn buikomtrek is 93 cm.
Ik kom in de buurt van de grens maar de buikomtrek is dus nog gezond.
BMI
Een ander getal dat volgens veel mensen een goede indicatie geeft van of je een gezond gewicht hebt is de body mass index (BMI).
BMI is de verhouding tussen mijn gewicht en lengte.
Je ziet in de afbeelding ik zit nog aan de gezonde kant. Dat is als ik 79 kg invul. Daar zit het nu ongeveer ergens tussen de 79 en 80 kg.
Wat ook opvalt is dat ik aan de grens zit. Er hoeft maar weinig te gebeuren en ik kom in het oranje gebied. Daarom wil ik meer naar links in het groene gebied uitkomen. Mijn streefgewicht is 75 kg.
Vul je eigen gegevens in en niet smokkelen en zie wat jouw BMI is.
Wij eten veel groenten en gevarieerd, daar zorgt mijn lieve vrouw wel voor. Door de week snoep ik minimaal. In weekend is dat wat anders, daar is dus nog wat te halen voor mijzelf.
Minimalist workout
Via de minimalists Joshua en Ryan kwam ik op de 18 minuten workout.
Een routine van push-ups, pull-ups, squats en shoulder presses. Van ieder ongeveer 10-20 en 30 seconden rust en de volgende oefening. En dat ongeveer 18 minuten.
Een mooie start maar ik merkte dat ik er niet meer energie door kreeg. Ik heb het ongeveer 1,5 week gevolgd.
Müller My System
Eerder had ik al eens de workout van Kafka geprobeerd maar die bleek mij al snel te ingewikkeld. Veel oefeningen die ik maar niet kon onthouden.
Al ben ik onder de indruk van de simpelheid van de oefeningen het zijn er best veel.
Het lukt mij niet deze lange tijd door te zetten. Misschien werkt dit voor jou.
In dit document vind je de beschrijving van deze oefeningen J.P. Muller’s “My System: 15 Minutes Exercise a Day for Health’s Sake “
Hoge intensiteit circuit training met je lichaamsgewicht
Hier merkte ik gelijk een verandering ten opzicht van de 18 minute workout. De oefeningen zijn kort, 30 seconden. Ik kan ze daardoor volhouden. Ze zijn zwaar en ik voel het gelijk in mijn spieren. Door alle oefeningen kort en intensief te doen voel ik meer energie daarna.
Geen idee hoe lang ik dit ga volhouden maar deze afbeelding hangt nu op mijn kantoor. Het enige wat ik nodig heb zijn 7 minuten en een stoel. Dut lukt me, iedere dag!
De oefeningen staan in de mei-juni versie van American College of Sports Medicine’s Health & Fitness Journal en genoemd in The New York Times. Ik kwam er via dit artikel in Lifehacker This 7-Minute, Research-Based Workout Exercises Your Whole Body
De oefeningen doe je snel achter elkaar en intensief. Ieder oefening doe je 30 seconden en 10 seconden rust tussen de oefeningen. De intensiteit moet ongeveer 8 zijn op een schaal van 1 tot 10. Volgens de schrijvers moeten de 7 minuten niet plezierig zijn. Het voordeel, na 7 minuten ben je klaar.
Uitleg en achtergrond van deze intensieve circuit training vind je in het artikel High-intensity circuit training using body weight: Maximum Results With Minimal Investment
Om de oefeningen en de duur in het begin makkelijk te maken kun je deze video gebruiken. Je ziet precies welke oefening je moet doen en je hoort de zoemer wanneer je moet beginnen en eindigen.
Wandelen
Minimaal drie keer per week een uur wandelen is de doelstelling en meestal lukt dat wel. Het weer moet ook een beetje meewerken. Ik ga niet in de regen wandelen.
Wandelen is voor mij een fijne beweging. Hiermee belast ik mijn lichaam niet te zwaar. Ik krijg beweging voor mijn lichaam en tegelijkertijd ontspanning voor mijn hoofd.
Zie ook Dauwtrappen ieder dag
Sport
Naast rustgevende beweging zoals wandelen squash ik ongeveer eens per week. Dit zijn 30-45 minuten intensief bewegen.
Moet ik meer sporten?
Plezier
Op dit moment geeft deze combinatie van beweging en oefening mij plezier, energie en voldoening.
Ik ben benieuwd of de 7 minuten intensieve circuit training een positief effect heeft op mijn buikomvang en BMI.
Credit foto: filtran
Gezonde ondernemer
En leef jij bewust met je gezondheid als zelfstandige? Jij bent je bedrijf. Gezond leven, bewegen betekent onder andere meer energie en creativiteit die je voor jezelf, je gezin en je klanten kunt gebruiken.
Hoe werkt dit voor jou?
Ben jij een gezonde ondernemer?
This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5
Geen reacties